Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.11/2008

Hlavní události měsíce listopadu 2008

Aktuality z domova

Anketa Českého radioklubu byla ukončena v celkovém počtu 394 členů a 25 nečlenů i vyhodnocena. Výsledek bude zveřejněn na stránkách ČRK a v příštím čísle časopisu Radioamatér. ČRK touto cestou děkuje všem za zaslání dotazníku i podnětných návrhů.

V zimních měsících se pravidelné zpravodajství OK1CRA přesouvá na 16.00SEČ.

ČRK měl své zástupce na setkání radioamatérů v Tatrách a přivezl vylosovaným OK hamům věcnou pozornost od OM/OK DX expedice ze Surinamu PZ5Z .Tyto ceny dostali výherci spolu s QSL lístky. V losování bylo celkem 34 OM/OM stanic, které v CQ WW SSB contestu 2008 navázali alespoň 3QSO s PZ5Z. Hlavní cenu převzal zástupce OL3Z.

Kurz výuky telegrafie v Českých Budějovicích

Radioklub OK1KWV ve spolupráci s DDM České Budějovice zvažuje uspořádání kurzu výuky telegrafie pro zájemce z řad začátečníků, příznivců CB nebo koncesionářů "netelegrafistů". Kurz by probíhal v lednu až březnu, patrně vždy ve středu cca od 17 do 19 hodin v DDM. Přesný termín je otázkou dohody.

Prosíme případné zájemce (i nezávazné), aby se ozvali cca do 10. 12. 2008 na e-mail pravda@stelkon.cz nebo telefonicky na 386 721 282. Tam obdržíte bližší informace.

Nová publikace na stránkách ČRK: Vývoj radioamatérského hnutí od OK2QX - http://crk.cz/CZ/EBOOKSC.HTM. Historie radioamatérského hobby je pro naprostou většinu radioamatérů téma vysoce atraktivní. Ing.Jiří Peček, OK2QX, zpracoval spoustu zajímavých zdrojů a sestavil publikaci, v níž najdeme stručný přehled vývoje sdělovací techniky, vývoj radioamatérství ve světě, vývoj radioamatérství u nás, a připojil už dříve publikovaný přehled vývoje předpisů pro radioamatéry v ČR. Mnozí si také s nadšením zalistují v kopiích několika předválečných časopisů a dalších publikací. Téměř 400 stránek určitě uspokojí i čtenáře velmi dychtivého.

Hamové oceněni ČRK v roce 2008:

Jindřich Macoun, OK1VR, za technickou a publikační práci
Oldřich Spilka, OK2WE, za organizační práci
Josef Štěrbáček, OK2VMD, za výsledky v práci na velmi krátkých vlnách
Radioklub OK1KPA za organizační práci
Milan Mazanec, OK1UDN. za organizační práci

Konference IARU R1

Ve dnech 16. až 21. listopadu se v chorvatském Cavtatu uskutečnila konference IARU Region 1. Závěrečný dokument se v současné překládá a poté budeme o výsledcích konference informovat podrobněji na našich stránkách.

Konference přijala následující bandplán pro pásmo 7 MHz, jehož platnost je od 29.března 2009, od kdy bude možno v celém pásmu vysílat s plným povoleným výkonem. Více než 10 delegací včetně ČRK bylo proti tomuto bandplánu, který jen minimálně rozšiřuje úsek, který je výhradně pro CW. Připomínáme, že podle § 4 odst. 3) vyhlášky č.156/2005 Sb. ("povolovací podmínky") je tento kmitočtový plán od uvedeného data závazný i pro radioamatéry v OK.

Nové vedení IARU R1.

Konference v Cavtatu zvolila nové vedení IARU Region 1: http://crk.cz/CZ/AKTZC.HTM

Události uplynulého měsíce

Velmi úspěšně a za vysoké účasti proběhl v Holicích tradiční radioamatérský kurs zakončený zkouškou a přibylo 49 nových značek.

V Praze se dne 30.září 2008 sešel Výkonný výbor ČRK a zabýval se výhradně opravou domu ČRK v Jablonci

Velmi záslužnou aktivitu vyvíjí Milan OK1IF a uvádí, že na podporu začínajících příznivců CW a QRP je každé pondělí od 1630 SEČ na kmitočtu 3559.5 KHz kde řídící stanice/zatím OK1IF/ale doufá, že časem někdo pomůže/ vysílá tempem 10WPM a čeká na Vaše zavolání Pro úplné začátečníky je možné si stáhnout doporučený text pro spojení na: http://ok1if.c-a-v.com/ Alternativní QRS test se koná v sobotu a v neděli na kmitočtu 3557 KHz od 8.00 SEC. Řídí ho Jarda OK1HDU

Na základě informace Franty OK1HH připomínám, že dne 8. listopadu uběhlo přesně 84 let od historicky prvího radioamatérskémo spojení v Československu. Bylo to mezi 14.05 - 14.45 hod. mezi stanicemi OK1 (Motyčka) a OK2 (Šimandl).

IARU Region 1 organizoval další cvičení nouzové komunikace stanic radioamatérských organizací ARES pod názvem GlobalSET, které proběhlo v sobotu 8. Listopadu a ČRK zastupoval pod značkou OL4HQ Petr OK1BOA.

Události nadcházejícího měsíce

Vážení přátelé - členové ČRK ,

po čtyřech letech nás opět čeká význačný předěl v životě naší organizace - VI. řádný sjezd Českého radioklubu, který byl svolán na sobotu 14.března 2009 od 10:00 hodin do Adalbertina v Hradci Králové.

Účastnit se sjezdu může každý člen ČRK bez ohledu na to zda se jedná o individuálního člena nebo člena radioklubu. Záleží jen na jeho rozhodnutí. V případě členů ČRK organizovaných v RK lze však využít možnost zastupování delegátem. Rada schválila klíč pro zastupování: 1 delegát může zastupovat max. 8 členů ČRK organizačně evidovaných v členském radioklubu. Toto zastupování se uplatní ve vyjmenovaných volbách - viz volební pravidla. K plnoprávné účasti na sjezdu je oprávněn každý řádný člen ČRK, který v den sjezdu dovrší 18 let a který se k účasti přihlásí do 27.2.2009. /Řádný člen musí mít ke dni sjezdu řádně zaplaceny čl. příspěvky na rok 2009/.

Může se sice zdát, že do března je času dost, nicméně je potřeba se přípravě sjezdu ČRK věnovat s dostatečným předstihem. Stále jsme očekávali, že parlament ČR pokročí v přijetí nového občanského zákoníku, jímž má být podstatně změněno i fungování občanských sdružení, a termín sjezdu jsme proto i posunuli, ale ke změně dosud nedošlo. Proto si dovolujeme doporučit sledovat články, které ke sjezdu ČRK v našem klubovém časopisu Radioamatér, na WEBu ČRK"(http://www.crk.cz/CZ/AKT6SJEZDC.HTM)" popř. ve zprávách i bulletinech zatím vyšly a postupně budou vycházet. I Vy nesete svůj díl odpovědnosti za to, jakým směrem se bude Český radioklub v budoucnu ubírat.

K tomu by měly zaznít především hlasy individuálních členů i členských radioklubů. Jde zejména o volbu delegátů a o návrhy na kandidátku členů rady a předsedy ČRK. Mějte, prosím, na paměti, že při výběru kandidátů do jakýchkoli funkcí je zapotřebí postupovat vskutku odpovědně. Hlavně sám kandidát by si měl být vědom toho, co vše je od něj očekáváno, a bude-li moci funkci věnovat potřebný čas. Sezení rady ČRK a výkonného výboru rady ČRK se často konají v pracovních dnech, někdy i o víkendu.

Všem nám prospěje, jestliže od členů i klubů přijde v písemné či elektronické podobě co nejvíce nápadů na zlepšení chodu ČRK. Neměla by být přehlédnuta existence nových územně správních celků a tím i nezbytná nutnost kooperace radioklubů v jednotlivých krajích. Myslete tedy i na to, že s blížícím se sjezdem končí také funkční období stávajících krajských managerů ČRK, kteří jednali s krajskými orgány státní správy a více či méně úspěšně získávali potřebné finance na klubovou činnost ze státních prostředků.

Prosíme, věnujte pozornost všem přípravným materiálům ke sjezdu, a se všemi členy klubů se zamyslete nejen nad nimi, ale i nad vším ostatním, co Vás v ČRK trápí nebo co postrádáte, a na sjezd ČRK vyšlete delegáty nabité novými náměty i ochotou ke spolupráci. Bez toho se ničeho nového nedočkáte. ČRK tímto zve k hojné účasti všechny členy.

Volební pravidla - sjezd ČRK 14.3. 2009

  1. Sjezdu se může zúčastnit každý člen ČRK. Platí to pro individuální členy i pro členy radioklubů.
  2. Delegáti z klubů mohou zastupovat i další členy klubu (členů ČRK), přičemž jeden delegát může zastupovat maximálně 8 členů klubu (členů ČRK). Tyto hlasy budou započteny ve vyjmenovaných volbách - viz dále. Nezúčastní-li se sjezdu další člen klubu, další hlasy propadnou. Např. když klub má 14 členů ČRK, pak 1. delegát hlasuje jménem 8 členů a event. 2. další delegát jménem 6 členů. Při účasti jen jednoho delegáta se ale uplatní jen 8 hlasů. Důvodem tohoto opatření je zvýšit počet zástupců radioklubů a jejich vliv na jednání sjezdu.
  3. Volby probíhají podle následujícího schematu:

     

    1. Rozhoduje nadpoloviční většina delegátů sjezdu - volby veřejné
      • schválení programu
      • schválení komisí
      • schválení jednacího řádu
      • hlasování při procedurálních otázkách
      • schválení usnesení
    2. Rozhodují i hlasy mandátní (platí pro delegáta radioklubu) - volby tajné

       

      • volba předsedy
      • volba členů Rady ČRK
      • volba členů revizní komise
      • schválení změn stanov
      • schválení organizačního řádu
  4. Účast na sjezdu je přípustná jen pro ty delegáty, kteří potvrdí svou účast nejpozději do 28.2.2009.
  5. Delegáti musí splňovat podmínky členství dle stanov ČRK a musí mít zaplaceny příspěvky na r. 2009

Oficiální vyhlášení sjezdu se uskuteční během několika dnů na WWW stránkách ČRK.

Rada Českého radioklubu

Podle sdělení VO OK5SAZ, končí 8.12.2008 platnost licence pro tuto stanici. Vzhledem k tomu že značka neodpovídá znění dnešní vyhlášky o přídělu volacích značek klubovým stanicím, nebylo povolení k provozu prodlouženo na další pětileté období. Dosud bylo navázáno více než 15.000 QSO s amatéry ze 287 zemí a radioamatérská organizace je známá pod názvem FIRAC.QSL lístky budou před byro zaslány všem stanicím. Novou klubovou stanicí Sdružení radioamatérů železničářů a následníkem OK5SAZ je OK2RAC, která se již také na pásmech objevuje.

Ze zahraničí

Kanadský povolovací úřad akceptoval požadavek kanadské radioamatérské organizace RAC a bude vydávat na požádání zvláštní licence radioamatérům k provozu v pásmu 600 metrů,a to pro kmitočtový úsek 504 - 509 kHz s maximálním vyzářeným výkonem 20 W, při maximální šířce pásma 1 kHz. Při jednání bylo také dosaženo dohody, že na Světové radiokomunikační konferenci která se uskuteční v roce 2011 bude prosazovat kmitočtový příděl radioamatérům v oblasti 600 m.

DX-expedice v prosinci 2008

J3 GRENADA
DL5AXX pracuje do 9.12. pod značkou J3/DL5AXX. QSL na jeho domácí značku.

E5 SOUTH COOK IS.
Pod značkou E51QQQ bude pracovat od 9.12. do 17.12. JA1KAJ z ostrova Rarotonga (OC-013). QSL na jeho domácí značku.Naváže tak na SM6CUK, který odtud do 9.12 pracuje jako E51CUK. QSL také na jeho domácí značku.

EL LIBERIE
Po celý prosinec bude možno pracovat s EL2DX, který je pracovníkem americké ambasády v Monrovii. Okolo 5.00 a 22.00 bude každý den na 80 a 160m. QSL na K8SJP.

HK0A SAN ANDRES IS.
WF5W, K5UO a HK3CW budou do 12.12. z ostrova pracovat pod značkou 5K0CW. QSL na W5PF.

TR GABON
Pod značkou TR50R bude QRV F8EN od 15. do 31.12. OSL na F6AJA.

FK NEW CALEDONIA
F5AHO pracuje většinou na 14.260 pod značkou FK/F5AHO. Zdrží se tam do 13.12. a QSL požaduje na svou domácí značku.

KC4 ANTARCTICA
Od 5.12. pracuje W6KDX z antarktické základny Amundsen-Scott na Jižním pólu, jako KC4AAA. Zdrží se tam do 5.1.2009. QSL na K1IED

TT CHAD
Služební pobyt TT8JT byl prodloužen do konce tohoto roku. QSL na E73Y.

XU CAMBODIA
10.-18.12. bude 9M6XRO odtud QRV jako XU7XRO.

H44 SOLOMON IS.
KM9D (H44MY) a KF4TUG (H44TO) skončili na ostrově Ke-Asai (OC-192) dne 2.12. Očekává se, že jejich další zastávkou bude ostrov Ghizo (OC-149), bližší podrobnosti však ještě nejsou známé.

Jirka, OK1AOZ

Přehled KV závodů pro posluchače na prosinec 2008

1.12. 2130-2230 místního času Aktivita 160m SSB http://www.crk.cz/CZ/KVZAVODC.HTM#A160 6.12. 0000-2400 UTC The TARA RTTY Melee http://www.n2ty.org/seasons/tara_melee_rules.html 6.12. 0700-0900 místního času SSB Liga http://ssbliga.nagano.cz 7.12. 0600-0800 místního času KV PA http://ok1hcg.weblight.info/tfc/kvpa/kvpa.pdf 8.12. 2130-2230 místního času Aktivita 160m CW http://www.crk.cz/CZ/KVZAVODC.HTM#A160 13.-14.12. 0000-2400 UTC 28MHz SWL Contest http://hamradio.nikhef.nl/cie/nl/Rules_28MHz_SWL_Contest.htm 13.12. 0200-0959 UTC RAEM Contest http://www.srr.ru/CONTEST/cup_raem_engl_07.php 13.12. 1400-1700 UTC 2000-2200 UTC UFT Contest http://www.uft.net/articles.php?lng=fr&pg=39 14.12. 0700-1000 UTC UFT Contest http://www.uft.net/articles.php?lng=fr&pg=39 13.12. 1700-2100 UTC UBA Low Band Wintercontest http://www.uba.be/hf_contests/pdf/uba_winter_nl.pdf 14.12. 0600-1000 UTC UBA Low Band Wintercontest http://www.uba.be/hf_contests/pdf/uba_winter_nl.pdf 20.-21.12. 1200-1200 UTC OK DX RTTY Contest http://www.crk.cz/CZ/KVZAVODC.HTM#OKRTTY 20.-21.12. 1400-1400 UTC Croatian CW Contest 2008 http://www.hamradio.hr/ctc 20.12. 1600-2200 UTC Feld-Hell Club Sprint http://sites.google.com/site/feldhellclub 20.-21.12. 1600-1559 UTC International Naval Contest http:// www.marinefunker.de/eng/show.php3?pos=18

73! de Josef, OK1-11861

Závody prosinec 2008:

Čas Závod Druh provozu
10.12. 0130-0330 NAQCC Straight Key/Bug Sprint CW
10.12. 18.00-20.00 MOON Contest 70cm ALL
12.12. 2100-2300 Russian 160 Meter Contest CW/Phone
13-14.12. 0000-2400 28 MHz SWL-Contest CW/Phone
13-14.12. 0000-2359 ARRL 10 meter Contest CW/Phone
13-14.12. 0000-2400 MDXA PSK Death/Match PSK
13-30.12. 0001-2359 Lighthouse Christmas Lights QSO Party All
13.12. 0500-0700 OM Activity Contest CW/SSB
13.12. 1700-2100 UBA Low Band Wintercontest (1) CW/SSB/Digi
13.12. 0800-10.00 FM Pohár 2m+70cm FM
14.12. 0000-2359 SKCC Weekend Sprintathon CW
14.12. 0600-1000 UBA Low Band Wintercontest (2) CW/SSB/Digi
14.12. 1400-1500 SSA Mĺnadstest nr 12 SSB
14.12. 1515-1615 SSA Mĺnadstest nr 12 CW
15.12. 0200-0400 Run For The Bacon QRP Contest CW
15.12. 2030-2130 Aktivita 160m CW
17.12. 1900-2100 MOON Contest CW/Digi/SSB
20-21.12. 0000-2400 MDXA PSK DeathMatch PSK-31/PSK-63
20.12. 0000-2400 OK DX RTTY Contest RTTY
20.12. 0000-2400 Russian Digital + SSTV Contest Digi
20.12. 0500-0900 "Memory Lives Forever" Contest CW/SSB
20-21.12. 1400-1400 Croatian CW Contest CW
20.12. 1500-1700 Feld-Hell Club Sprint Feld-Hell
20-21.12. 1600-1559 International Naval Contest CW/SSB
21.12. 2000-2359 QRP ARCI Holiday Spirits Homebrew Spr. CW
21.12. 0700-1200 9A Activity Contest 144 MHz ALL
21.12. 0800-1100 Provozní aktiv 144 MHz a výše ALL
21.12. 0800-1100 MČR dětí 144 MHz a výše ALL
23.12. 1700-2100 Nordic Activity 1296 MHz ALL
24.12. 0100-0300 SKCC Sprint CW
25.12. 0800-1000 SSA Jultest (1) CW
26.12. 0800-1000 SSA Jultest (2) CW
26.12. 0830-1059 DARC XMAS-Contest CW/SSB
26.12. 0700-1600 Vánoční závod 144 MHz CW/SSB/FM
27.12. 0000-2359 RAC Canada Winter Contest CW/Phone
27-28.12. 1500-1500 Original QRP Contest CW
27-28.12. 1500-1500 Stew Perry Topband Distance Challenge CW
28.12. 0200-0959 RAEM Contest CW
30.12. 1700-2100 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše ALL

 

Za Radu Českého radioklubu

Josef Zabavík, OK1ES,

tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Josefovi, OK1ES, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.